Fallout

De första spelen i Falloutserien gjordes till datorer och blev populära. Det stora genombrottet för spelserien kom dock först när det tredje spelet i serien släpptes, Fallout 3. Gemensamt i alla spel är att de utspelar sig i en postapokalyptisk och dystopisk framtid som uppstått efter kärnvapenkrig; spelet är uppbyggt som en slags blandning mellan FPS och rollspel där karaktären man spelar med utvecklas under spelets gång. Det finns väldigt många kreativa vapen i spelet och mycket olika typer av fiender och karaktärer med olika levnadsöden som man stöter på under spelets gång. I spelet har man som spelare stor valfrihet när det kommer till vilka beslut man tar; man kan antingen vara ond eller god eller både och i sin karaktär.

Spelet har inspirerats av den rädsla för kärnvapen som fanns under det kalla kriget, så även om spelet utspelar sig i en framtid så är det en slags retrofuturistisk framtid som är väldigt inspirerat av 1950- och 1960-talets USA. Det kretsar mycket kring olika skyddsrum där många växte upp under kärnvapenkriget. Fallout 3 blev väldigt populärt och har lett till nya spel i spelserien; Fallout New Vegas släpptes år 2010 och är i mångt och mycket en expansion av Fallout 3 med många likheter rent spelmässigt. Dock ser storyn annorlunda ut och spelet utspelas i Las Vegas istället för Washington D.C.

Det senaste spelet i serien släpptes i slutet av 2015 och heter Fallout 4. Även det kretsar kring en postapokalyptisk värld, men det finns nya moment i spelet. Bland annat kan man ta över och driva egna gårdar och man kan bygga saker vilket man inte tidigare har kunnat, åtminstone inte i stor utsträckning. Spelserien har dessutom släppts i ett antal expansioner till de olika spelen och det finns dessutom spinoffs som har släppts bland annat till smartphones.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *