Datorspel och historia

Datorspel har faktiskt funnits ända sedan 1947 när Thomas T. Goldsmith uppfann ett interaktivt spel som mest påminde om en radar. Det påminde dock mer om ett TV-spel. Fram tills 1990-talet var det just TV och videospel som var dominerande inom elektroniska spel, men under 1990-talet blev datorer mer avancerade och det var fler som hade en hemdator vilket ledde till att just datorn blev den mest populära plattformen för elektroniska och interaktiva spel.

Under 1990-talet producerades många spel till framför allt PC. Klassiska strategispel så som bland annat Age of Empires, Command and Conquer och Starcraft gavs ut under den här tiden men också FPS-spel som bland annat Duke Nukem, Doom, Quake och Wolfenstein. Datorer hade ofta bättre prestanda och grafik än de konsoler som fanns under den här tiden vilket gjorde att man kunde spela snyggare och snabbare spel.

Det var också vanligt i början med så kallade simulatorspel där man till exempel fick ta hand om ett eget sjukhus så som det mycket populära spelet Theme Hospital och Roller Coaster där man bygger egna nöjesfält. Sedermera producerades väldigt mycket krigsspel under början av 2000-talet så som till exempel Medal Of Honor och Call of Duty.

Spel på datorer möjliggjorde också tidigare än andra plattformar att man kunde spela mot andra spelare på internet eller med så kallat LAN. Därmed utvecklades multiplayer-spelandet tidigt inom datorspelen. Spel som Counter Strike och World of Warcraft har varit mycket bidragande till att skapa den så kallade E-sporten. Men också strategispelet Starcraft.

Idag har man i viss mån övergått till mer klassiska spel i tillverkandet. Det finns många så kallade indiespel som påminner om de tidiga plattformsspelen, man menar att det läggs alldeles för mycket fokus på effekter och grafik istället för att helt enkelt göra ett bra och roligt spel till datorn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *